Barnens arbete fixar billiga julklappar till oss

Det mesta av det vi handlar görs i Indien eller Kina eftersom där finns billig arbetskraft och dessutom massor av  fattiga.
När julen står för dörren och vi i väst ska ut och spendera våra pengar på julkappar i mängder, jobbar man 6-7 dagar i veckan 13-15 timmars pass för att vi ska kunna handla billigt. På det är det också övertid.
I Indien finns det billig arbetskraft framför allt kvinnor  de anses vara lättast att ha att göra med, ställer inga krav och gör det man säger åt dem.
Den billiga arbetskraften som arbetar de omännskliga tiderna tjänar ca 90  kronor i månaden, av det ska de betala mat och skatt så kvar blir ca 70 kronor.
I ljuset av det förstår man att barnen måste hjälpa till att försörja familjerna.

Barnen får det farligaste jobben på färgerier, blekerier och garverier , eftersom lönerna är så ynkliga måste barnen hälpa till för att familjen skall kunna överleva.



Skyddshjälpmedel finns inte att tillgå, här hos oss skulle vi inte drömma om att stoppa händerna i ett färgkar.
Användningen av giftiga färger och blekmedel blundar vi för ( det vi inte ser finns uppenbarligen inte) och att sen små barn jobbar där trots barnkonventionen som säger att barn inte får arbeta.



Textilmeckat i Indien ligger i Tirpur där mycket av världens produktion ligger , det har resulterat i att det inte finns rent vatten , floden är så förstörd att inget kan leva i den och marken kan inte brukas.
Varje familj får två krukor vatten i veckan oberoende av hur stor familjen är, behöver man mer får man köpa.
Vattnet måste hämtas över tio mil från Tirpur för att få något sånär rent vatten.





Kommentarer
Postat av: Byggarn

Det är för jävligt...Mer behöver man väl inte att säga!!!!

Ha en fantastisk kväll..

Postat av: Helena

Vilka är dina favoriter när det gäller....

Författare?

Film?

Artist/grupp?

Smak?

Lukt?

Färg?

2008-11-24 @ 21:32:21
URL: http://simplyme.blogg.se/
Postat av: elena cn

Hm, mycket tänkvärt!

Så mycket lidande och man väljer att blunda...för att själv tjäna på det. Jag måste erkänna att jag handlar kläder utan en tanke på var de kommer ifrån och under vilka förhållande...

2008-11-24 @ 22:59:55
URL: http://elenassida.blogg.se/
Postat av: Inga M

Jag såg ett teveprogram för en tid sedan om det grymma barnarbetet i textilindustrin här. Det var förfärligt. Jag hör till dem som gärna betalar lite mer för tyg och kläder om jag vet att de är tillverkade på ett etiskt sätt.

2008-11-25 @ 14:57:38
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Inga M

Jag såg ett teveprogram för en tid sedan om det grymma barnarbetet i textilindustrin här. Det var förfärligt. Jag hör till dem som gärna betalar lite mer för tyg och kläder om jag vet att de är tillverkade på ett etiskt sätt.

2008-11-25 @ 14:57:59
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: anne

Nog är det allt så att det finns skäl till låga priser!

2008-11-25 @ 21:10:24
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: maria_6909

Vilka hemska bilder! Dom lever under såna hemska förhållanden så man kan inte föreställa sig! Allt för att vi ska kunna klä oss i billiga kläder! =) /maria_6909


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback